AktualityKomerčné články

Neustále v prepojení s prírodou

poradna

(komerčný článok)

Práca či hobby zaoberajúce sa ochranou, chovom a lovom zvierat sa v posledných rokoch teší zvýšenej obľube u mladých ľudí. Slovensko síce nemá more, no dostali sme majestátne hory, skrz naskrz krajinou. O takéto klenoty je potrebné sa aj riadne starať.

Poľovníctvo nie je len o vyššie vymenovaných aktivitách. Sú to aj hodiny strávené vonku, v lesoch, často v daždi, búrke alebo na horúcom slnku s pílkou v ruke, či s premrznutými končatinami od snehu a mrazu. Okrem iného sa poľovníci snažia zlepšovať životné podmienky a udržiavať schválený počet zveri. Prinášajú do spoločnosti so svojou existenciou aj časť kultúry svojich regiónov, práve preto je príjemné, že sa aj do tejto sféry vracajú mladí ľudia, ktorí budú ďalej zachovávať tradície. 

Vždy pripravení

Na takéto outdoorové aktivity určite potrebujete byť zabezpečení na 100 %.  Od hlavy po päty za každého počasia. Obzvlášť v zime nechcete stáť v mraze niekoľko hodín. Nepodceňujte preto výber kvalitného oblečenia. Dnes, keď všetci nakupujeme prevažne cez internetové obchody, si treba dať pozor na veľkosti jednotlivých značiek. 

Aj tu platí, že každý výrobca má vlastné tabuľky veľkostí či materiály. Kvalitné poľovnícke oblečenie sa vyrába z takých materiálov, ktoré sú v teréne pri pohybe úplne tiché, nešuštia. Väčšinou ide o veci zemitých farieb – tmavozelená, khaki, čierna či hnedá. Dôležité sú aj reflexné prvky, ale aj kvalitná poľovnícka obuv. 

Radšej v teple a suchu

Poľovnícka obuv, ktorá je nevyhnutnou súčasťou každého jedného poľovníka, by mala byť pevná, odolná voči vode, ale hlavne pohodlná. Niekedy k väčšiemu pohodliu stačí povoliť šnúrky, inokedy je potrebné vymeniť obuv za väčšiu. V zimných mesiacoch je potrebné zvoliť zateplené modely, no taktiež môžete využiť aj vyhrievané vložky a vankúšiky, ktoré vám udržia tepelný komfort na dlhé hodiny. 

Takéto oblečenie a obuv si vyžaduje aj potrebné ošetrovanie, ktoré je potrebné prispôsobiť citlivosti konkrétnych materiálov. Keďže ide prevažne o nepremokavé a vetru odolné kúsky, treba starostlivo vybrať aj vhodné pracie prostriedky. Zároveň sa odporúča prať v práčke na nižších otáčkach, pri 20 – 30 °C. Myslite aj na to, že nie vždy je nutná práčka, niekedy postačí len poriadny oplach vodou.

PRESSLAB / Shutterstock.com

Malé veci, ktoré robia prácu jednoduchšou

Do výbavy každého moderného poľovníka okrem doplnkov patria potreby ako strelivo či zbraň, ale aj množstvo praktických a častokrát nevyhnutných pomôcok. Kvalitné ďalekohľady, nočné videnie, fotopasce a termovízia by nemali chýbať v žiadnej výbave. Termovízia je šikovný malý prístroj, fungujúci na princípe záznamu a zobrazenia tepelného žiarenia, na podobnom princípe funguje aj nočné videnie.  

V internetovej ponuke termovíznych kamier máte na výber z rôznych výrobcov či kategórií, od úplne maličkých až po profesionálne na veľké vzdialenosti. Záleží len na vás, čo presne hľadáte. Okrem poľovníkov termovíziu využijú aj bežní užívatelia. Stačí, ak chodíte často do prírody, určite oceníte pomocníka pri zhoršených poveternostných podmienkach alebo za tmy. Práve výhodou termovíznych kamier je, že uvidíte aj cez malé konáre a kríky, ktoré by ste prehliadli a vďaka tomu zbadáte zver aj na diaľku. 

Po ruke sa zíde mať šikovné maličkosti

Nezabúdajte na vreckové nože. Nikdy neviete, kde ho v lese budete potrebovať. Úplne postačí jeden a kvalitný, taký sa hodí za každej situácie. Rovnako tak aj pokrývka hlavy, je jedno či páli horúce slnko, alebo padá dážď, držte sa v suchu a pohodlí. 

Svoje poľovnícke oblečenie, obuv a doplnky môžete uložiť v jedinečnej komode, alebo šatníkovej skrini, kde budete mať všetky svoje veci pokope a v prípade núdze hneď viete, kam siahnuť. 

Cena poľovníckej výbavy je veľmi individuálna. Na svoje si prídu profesionálni lovci i hobby poľovníci, ktorí do výstroje nechcú investovať príliš. 


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. polovnictvo je hlavne vrazdenie.svojvolne menovana slachta sa zabava tym ze striela ozrata vsetko co sa pohne,nehladiac na byvalu polovnicku etiku.
    vedel by som rozpravat ako sa mi stazovali lesaci…
    kazdy sukromny podnikatel co chce zaposobit,sa bavi vrazdenim zvierat a mysli si o sebe ze ma modru krv.
    ludia sa boja o svojich psov a blizkych,na prechadzach v prirode…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button